PDA

View Full Version : Edge detect problem



Legiazus
05-14-2010, 03:58 PM
I have been following the tutorial here: http://forums.getpaint.net/index.php?/topic/18276-playing-god-the-cartographers-way/ and it has been working fine. However, when I get to the edge detect part, it misses a lot of them and seems incomplete. The result is something like that shown in the attachment.

Am I going something wrong? I want to have all the outlines.

Thanks in advance. Legiazus out

waldronate
05-14-2010, 05:15 PM
Your edge detector isn't symmetrical. I would guess that you're defining your own convolution matrix and are missing a sign. Or you're using the edge detect filter rather than Mexican Hat edge detect. The difference between the two is that Mexican Hat detects edges in all directions and edge detect only in a particular direction.

Legiazus
05-14-2010, 05:25 PM
Aah, that makes sense. And now I come off as a real newbie - where do I find the Mexican Hat detect?

waldronate
05-14-2010, 06:14 PM
http://www.google.com/#hl=en&source=hp&q=paint.net+mexican+top+hat&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=50fd76fcf5f723ec - the first link should have it. It looks to be a user-devised plugin.

Legiazus
05-14-2010, 09:17 PM
Thanks for the link! Again, newbie question - how do I install the plugin to Paint.NET?

waldronate
05-14-2010, 09:19 PM
No idea, unfortunately. I'm not a Paint.NET user. However, http://www.ehow.com/how_5013787_add-plugins-paintnet.html has some suggestions.

Legiazus
05-14-2010, 09:27 PM
Yup, found a tutorial and now it works just fine. Thanks for the help :)

su_liam
05-15-2010, 01:37 AM
I prefer the nice omnidirectional edge-finder in photoshop, but that asymetrical edge-find looks really nice as an option.